Student Village, Science City ETH Zurich

This student residence is a real eye-catcher. It is also the first residential complex in Zurich to be built right on campus.

  • Architects: architektick AG
    Completed: 2016
    Location: Campus Science City, ETH Zurich
  • Feature: Three interlocking buildings
    Feature: Facade construction with ceramic profile elements

The three six-story buildings on the Science City campus of ETH Hönggerberg are particularly striking. Together they form the “Student Village”, a total of 490 living units divided into shared accommodation as well as individual studios. With a leafy inner courtyard and a range of common spaces, the sinuous building complex offers plenty of space for contact. Workplaces for the students further enliven the campus.

“The three interlocking buildings have a sweeping outline. They create a series of diverse spatial sequences that form a rhythmic, varied open space,” say the architects.

The three buildings force a transformation from the outer setting – the institutional part of ETH – to the inner, that is, the students’ living space. The outer facades are straight, and it is only in the inner courtyard that you notice the curving sweep of the buildings.

Show Full Description Hide Description